Pages

Mihun Sup

Assalamualaikum...

Baru balik rumah hari ni, mak dah ajar macam mana nak masak. (Sape dah tau dendiam ah..)

So, since aku tak snap gambar, aku tulis je la. Mak aku ajar senang-senang je ( untuk anak yang sudah spoiled dek dari kecik kena belai an... eceh. Takde ah. Aku je lurus sikit.)

Ladies and gentlemen, I call it as the Simple Soup but I promise it's yummy!

1. Tumis bawang besar, bawang putih, and halia. ( aku tumbuk guna lesung, ikut korang ah nak macam mana)
2. Masuk rempah sup ( kali ni aku guna yang powder, bukan sup bunjut)
3. Masuk ayam, kasi kacau sama dia... Biar sat...
4. Masuk aiyak~
5. Jangan lupa garam, ajinamoto atau bahan ekstra lain yang kau nak letak
6. Tunggu la masak.
7. DONE!

MIHUN

Sume orang tahu rasanya.

1. Rendam sampai dia lembut.
2. Prepare satu kuali atau periuk. Panaskan.
2. Masuk air plus serbuk kunyit. Mau kasi kuning ma~
3. Celur mi uh untuk beberapa saat atau seminit
4. Angkat then rendam dalam air sejuk
5.Toss
6. Done!

Untuk campur sayur, mak aku ajar cara lain. (lain orang lain cara)

Sayur yang dihiris stand by kat tepi.

1.Sedia kuali kecik lain dan panaskan.
2. Bubuh sup tadi
3. Tambah sayur
4 Tambah mee...'
5.Godek godek godek.. hidang!

Orang kata, orang kat kedai buat mcm ni. Entahlah.

Anyway, nak sedap perah la limau sikit ke ape ke. Tapi aku suka makan dengan kicap. Sebab kalau kurang garam pun, x effect selera aku sebab ada kicap. Yang pasti guna kicap cap kipas udang yang manis tu.

Simple. Aha! Aku suka simple simple ni.


Zura Holmes

No comments:

Post a Comment

Your comments are welcomed.

Instagram